Het waxen van Fjällräven G-1000 kleding

Follow the steps below and be the first one to repair this item!
Simple
60 minutes
4 steps
From € 10 to € 15

De G-1000 stof van Fjällräven is een dicht geweven stof vervaardigd uit 65% polyester en 35% katoen met daarover heen en waxlaag van Greenland wat de stof waterafstotend en slijtvaster maakt. Er wordt van alles van gemaakt; van rugzakken tot jassen en broeken. Eenmaal behandeld met de Greenland Wax is de stof water- en windbestendig en beter bestand tegen slijtage.

Greenland Wax bestaat uit bijenwas en paraffine. De meeste G-1000 producten zijn al voorbehandeld met wax, maar het is handig om te weten hoe je de wax opnieuw aanbrengt en verwijdert. Wij laten in deze handleiding zien hoe je een broek weer water- windbestendig maakt, maar de handleiding is bruikbaar voor alle Fjällräven G-1000 producten.

Supply needed

Naast een blok Greenland Wax heb je een föhn of strijkijzer nodig om de wax diep in de vezels van de stof te krijgen.

Warning: any repairs done are at your own responsibility.

Als je vies geworden G-1000 kleding van Fjällräven wast, dan verdwijnt (geleidelijk) de waxlaag, waardoor je de wax opnieuw moet aanbrengen. De wax hoeft overigens niet eerst helemaal weggewassen te worden voordat je een nieuwe laag kunt aanbrengen. 

Bovendien is het niet altijd noodzakelijk of handig dat je kleding windwerend en waterafstotend is. Op warme, zonnige dagen wil je bijvoorbeeld juist dat je kleding veel lucht doorlaat. Als je de Greenland Wax van je kleding wilt verwijderen, was die dan twee of drie keer op 40°C. De wax is dan helemaal weg en je kleding is ook meteen weer schoon en fris.

Neem het blok Greenland Wax en wrijf de wax met lange en gelijkmatige vegen uit over de stof van de broek (of van andere producten die je wilt behandelen). Dat kan met de smalle of brede zijde van het blok Greenland Wax; dat maakt niet uit. Vergeet niet ook de naden en stiksels goed in te smeren met de wax.

Je wilt dat er een dunne, gladde en gelijkmatige laag wax op de broek achterblijft. Oefen bij het waxen een beetje druk uit op het blok, maar zorg ervoor dat je netjes werkt en er geen brokjes wax op de broek achterblijven.

Met behulp van een föhn of strijkijzer laat je de wax smelten en goed in de stof dringen. Dit ‘smelten’ geeft het beste resultaat dat er ook netjes uitziet. De Wax smelt tussen de 55° en 60° Celsius, dus probeer de temperatuur van je föhn of strijkijzer rond of onder deze tempratuur te houden. Je wilt namelijk voorkomen dat de wax te vloeibaar wordt.

Je kunt de behandeling enkele keren herhalen om de broek nog beter bestand te maken tegen wind en water. Behandel je bijvoorbeeld een jas, dan is het slim om de capuchon een extra behandeling te geven om die nog beter waterdicht te maken.  

Gebruik bij voorkeur een oud strijkijzer die je niet voor andere doeleinden gebruikt. Na het waxen kan de zool van het strijkijzer vies worden waardoor er vlekken op andere kleding komt. Heb je geen ander strijkijzer vergeet dan niet het strijkijzer goed schoon te maken!

JaFix Tip Her-activeren van Greenland Wax. Soms wil je de wax van een G-1000 kledingstuk van Fjällräven alleen even ‘her-activeren’. Bijvoorbeeld als een kledingstuk al wat langer in de kast ligt of wanneer je het een keertje gewassen hebt. In die gevallen föhn of strijk je het kledingstuk precies zoals in stap 3, maar dan zonder dat je eerst nieuwe wax aanbrengt.

Je broek of ander G-1000 kledingstuk van Fjällräven is weer maximaal bestand tegen forse wind en een flinke plensbui. Door je outdoorproducten opnieuw te impregneren gaan deze langer mee langer mee. Greenland Wax is bovendien een milieuvriendelijk product, dat niet alleen goed is voor je kleding, maar ook voor de natuur.

And done! What a feeling!

Did you manage to fix it?

Yes!

Success!
Share your success!

Too difficult?

We can help at Bever. Check our services. More information
Let us know if your repair has been successful, then we'll immediately know how many items we've saved from the garbage. If you can't figure it out or if it's beyond repair, have it repaired by Bever or find a smart way to dispose of it.