Repareren van een gaatje of scheurtje in een donsjas

Follow the steps below and be the first one to repair this item!
Simple
60 minutes
5 steps
From € 15 to € 20

Introductie

Een donsjas heeft unieke eigenschappen. Er bestaat geen enkel ander materiaal dat je zó warm houdt terwijl het zó licht is. En dan is het ook nog eens compact op te bergen. Alle donsproducten van Bever hebben een keurmerk zodat je ervan op aan kunt dat het dons verantwoord is verkregen. 

Mocht je donsjas een scheur of gat oplopen dan is die nog prima te repareren.

Supply needed

In deze handleiding maken we gebruik van de Type-A reparatiekit van Tear-Aid. Deze tape is zelfklevend, dus lijm is niet nodig. Deze reparatiekit koop je rechtstreeks via de weblink bij deze reparatiehandleiding of in een van de winkels van Bever.

Niet strikt noodzakelijk maar wel handig is een pincet. En je hebt iets nodig om de te repareren plek goed schoon te maken. In deze handleiding gebruiken we een alcoholdoekje. Maar je kunt ook gewone alcohol gebruiken of een andere ontvetter. Let erop dat het geen agressief middel gebruikt dat het materiaal van je jas beschadigt of de stof verkleurt.

Verder heb je een schaar of - als die niet voorhanden is - een mes nodig. Als je een föhn tot je beschikking hebt is dat handig, maar als je onderweg bent kan het ook zonder. Een lepel of iets dergelijks kun je gebruiken om de tape goed aan te drukken.

Warning: any repairs done are at your own responsibility.

Knip alle naar buiten hangende of loszittende draadjes af met een schaar. Steekt er dons uit de scheur? Gebruik de achterkant van een pincet of lepel om het dons voorzichtig terug in de jas te stoppen.

Maak het gebied rondom de scheur goed schoon. Gebruik daarvoor een alcoholdoekje, alcohol uit een flesje of een ander niet-agressief middel dat goed ontvet.

Zorg er vervolgens voor dat de plek rond de scheur goed droog is. Eventueel kun je hiervoor een föhn gebruiken. Kijk wel uit dat de stof niet te warm wordt.

Raak de plek rondom de scheur daarna niet meer aan. Je vingers zijn vaak een beetje vettig waardoor het kan gebeuren dat de patch niet overal goed hecht en na verloop van tijd weer loslaat.

Plaats de reparatiepatch (met de beschermfolie er nog op) over de scheur en meet hoe groot je reparatiepatch moet worden. Gebruik langs alle kanten van de scheur 2,5 cm extra tape; dus ook in het verlengde van de scheur. Knip vervolgens de reparatietape op maat. Knip de hoekjes van de tape rond af; rechte hoekjes zijn kwetsbaarder en kunnen daardoor sneller loslaten.

Trek de stof rond de scheur strak en zorg dat de stof niet rimpelt. Als er iemand in de buurt is om te helpen, kan die de stof rechttrekken terwijl de ander de patch aanbrengt. Zorg dat de randen van de scheur zo dicht mogelijk tegen elkaar aan liggen.

Trek voorzichtig een stukje van ongeveer 1 cm van de beschermfolie van de tape af. Gebruik hiervoor de pincet. Heb je die niet bij de hand, voorkom dan in ieder geval dat je de lijmzijde van de tape aanraakt met je vingers. Anders loop je het risico dat de tape na verloop van tijd op die delen loslaat.

Breng het vrijgemaakte stuk tape aan op de scheur op ongeveer 2,5 cm van het begin van de scheur. Verwijder de rest van de beschermfolie terwijl je gelijktijdig de rest van de patch op het materiaal plakt. Zorg ervoor dat je er geen luchtbellen onder de tape komen. Trek steeds als je een stukje tape aanbrengt de stof onder de tape strak.

Wrijf nu met de bolle kant van een lepel de tape goed vast. Je kunt een föhn gebruiken om de als laatste de tape nog even warm te maken. Zo weet je zeker dat de reparatietape supergoed vastzit.

Je jas is nu gerepareerd en meteen klaar voor gebruik. Let er wel op dat het 24 uur duurt voordat de tape volledig gehecht is.

JaFix Tip Zit de scheur aan de rand van de jas? Mocht de scheur in de rand van de jas zitten, dan kun je die verstevigen met de meegeleverde nylondraad. Knip de reparatiepatch dan zo groot dat je die ruim om de rand van de jas kunt vouwen. Plak de patch eerst aan de ene kant. Draai vervolgens de jas om en leg de meegeleverde nylondraad uit de Tear-Aid verpakking langs de rand van de jas. Plak vervolgens de rest van de patch vast aan de andere kant van je jas. De nylondraad zorgt zo voor extra stevigheid langs de rand.

And done! What a feeling!

Did you manage to fix it?

Yes!

Success!
Share your success!

Too difficult?

We can help at Bever. Check our services. More information
Let us know if your repair has been successful, then we'll immediately know how many items we've saved from the garbage. If you can't figure it out or if it's beyond repair, have it repaired by Bever or find a smart way to dispose of it.