Dutch Overschoot Day Jafix

'Dutch Overshoot Day'

12 april: een zwarte dag

15 April, 2023

Een zwarte dag deze woensdag 12 april. Het is vandaag 'Dutch Overshoot Day'. De dag waarop de Nederlanders de biocapaciteit hebben verbruikt die voor een heel jaar beschikbaar is. Ofwel: als iedereen op aarde zou leven als in Nederland, zouden we 3,6 aardes nodig hebben.

Erger nog is dat de Nederlandse datum ruim voor de internationale datum valt. Wat de precieze datum van de Earth Overshoot Day 2023 is weten we nog niet – die wordt berekend en bekendgemaakt op 6 juni – maar vorig jaar viel die op 28 juli. Nederland is dus bijna vier maanden eerder door de natuurlijke reserves heen dan de meeste landen.

Maar we kunnen er iets aan doen. En het antwoord is niet langer alleen recyclen. Uiteindelijk zullen we eraan moeten geloven en minder grondstoffen gaan gebruiken. Daarvoor zullen we moeten 'consuminderen' en de spullen die we kopen langer moeten gebruiken.

Daar kun je zelf aan bijdragen. Let bijvoorbeeld eens op de repareerbaarheid of kwaliteit van de dingen die je koopt. En gaat er iets stuk, probeer het dan eerst te repareren. Ook al lijken de kosten voor een soms reparatie hoog, de prijs die de aarde (en daarmee wij) betaalt voor een nieuw product is op termijn veel hoger.

Met Jafix.com dragen we een steentje bij om 'Dutch Overschoot Day' steeds later in het jaar te laten vallen. Want bij ons draait het allemaal om meer repareren en elkaar daarbij ook te helpen.

Wil je meer weten over wat we doen en wat jij als handige consument, reparateur, fabricant of retailer bij kunt dragen? Neem contact met ons op, via Sieds@Jafix.com