Dutch Overshoot Day

12 april; een zwarte dag

Sat, 04/15/2023 - 16:52

Een zwarte dag; deze woensdag 12 april. Het is vandaag Dutch Overshoot Day. De dag waarop de Nederlanders de biocapaciteit hebben gebruikt die voor een jaar beschikbaar is. Ofwel: als iedereen op Aarde zou leven als in Nederland, zouden we 3,6 Aardes nodig hebben.

Erger nog is dat de Nederlandse datum ruim voor de internationale datum valt. Wat de precieze datum van de Earth Overshoot Day 2023 is weten we nog niet – die wordt berekend en bekendgemaakt op 6 juni – maar vorig jaar viel deze op 28 juli. Nederland is dus bijna vier maanden eerder door de natuurlijke reserves heen dan de meeste landen.

Maar we kunnen er iets aan doen. En het antwoord is niet langer (alleen) recyclen. Uiteindelijk zullen we eraan moeten geloven en minder grondstoffen gaan gebruiken. Daarvoor zullen we moeten consuminderen en de spullen die we kopen langer moeten gebruiken.

Let bijvoorbeeld eens op de repareerbaarheid of degelijkheid van je aankopen. En gaat er iets stuk, probeer het dan eerst te repareren. Ook al lijken de kosten voor een reparatie hoog, de prijs die de Aarde – en daarmee wij – betaald voor een nieuw product is op termijn veel hoger.

Met Jafix.com dragen we vooral bij dat laatste een steen bij. Want bij ons draait het allemaal om elkaar te helpen met repareren. Wil je meer weten over wat we doen en wat jij bij kunt dragen? Neem contact met ons op via Sieds@Jafix.com

Read also

Week Zonder Afval 2023!

Vandaag is de Week Zonder Afval van start gegaan. De hele week vraagt Milieu Centraal aandacht voor het afvalprobleem en geeft allerlei tips hoe je veel minder afval kunt produceren.

Read more

Jafix.com partner van The ReUse Alliance

Dinsdag 2 mei was de kick-off van ‘The ReUse Alliance’. Een mooi en belangrijk initiatief van het Groene Brein waarbij retail, wetenschap en online platformen de handen ineenslaan om de levensduur van meubels te verlengen.

Read more