Repareren van een kapot deurslot

1 time succesfully repaired
Challenging
20 minutes
6 steps
From € 5 to € 20

Is het slot of cilinder van je deur kapot? Vaak is het repareren of vervangen van een kapot deurslot of cilinder prima zelf te doen. Veel meer dan smeermiddel, een schroevendraaier en een inbussleutel heb je niet nodig. In deze reparatiehandleiding leggen we je uit hoe je kunt uitzoeken wat het probleem met het deurslot is en natuurlijk hoe je een slot kunt repareren of vervangen. Ligt het probleem niet aan het slot zelf, maar aan de cilinder? We hebben ook een aparte reparatiehandleiding voor het vervangen of smeren van een cilinder van een deurslot

In deze reparatiehandleiding hebben we het over een het slot van een buiten- of binnendeur. Meestal is een buitendeur van een sleutel voorzien en binnendeuren vaak niet. Het onderdeel waar de sleutel in gaat noemen we de cilinder. Het echt repareren van een slot zelf - het binnenwerk dus - is best lastig. Vaak blijkt het dit deel van het deurslot – bestaande uit kleine stalen of messing onderdelen en veren - versleten, en losse onderdelen daarvoor zijn niet te koop. Vervangen van het slot is dan de oplossing.

Onderdelen van een deurslot

Een deurslot bestaat uit het slot zelf en - in de meeste gevallen - de cilinder waarmee de deur op slot kan worden gedaan. Verder heb je de dagschoot, dat is het messing onderdeel die ervoor zorgt dat de deur dicht blijft zitten. De nachtschoot is het messing onderdeel die naar buiten wordt gedraaid om de deur op slot te doen. Zie foto hieronder. 

 

Problemen met je deurslot kunnen in de cilinder zitten of in het slot zelf. Beide kun je los van elkaar vervangen.

Veelvoorkomende problemen met deursloten zijn:

1 - De klink van de deur komt niet meer uit zichzelf omhoog. 

In dat geval kun je nog proberen om het slot te smeren met een speciaal smeermiddel. Zie link naar een goed smeermiddel in de link hiernaast. Het smeermiddel spuit je op de dagschoot waarna je de klink een paar keer op een neer beweegt. Helpt dit niet dan is er een veertje versleten en moet je het slot vervangen. Ga hiervoor verder in deze handleiding. 

2 - De sleutel draait erg stroef.

Zelfde oplossing als bij punt 1, dus smeren en als dat niet help de cilinder vervangen. In dit geval spuit je het smeermiddel langs de nachtschoot. 

3 - De sleutel kan niet helemaal doorgedraaid worden waardoor de deur niet op slot kan worden gedaan.

Dat ligt waarschijnlijk aan het slot zelf en niet aan de cilinder. Maar om dit zeker te weten haal je de cilinder even uit het slot om te checken of deze nog makkelijk draait. Is het cilinder oke? Vervang dan het slot zoals hieronder beschreven. 

4 - De deur valt niet meer uit zichzelf in het slot, waardoor je altijd de klink naar beneden moet doen.

Ook nu weer is smeren de eerste optie. En lees anders hieronder hoe je het slot kunt vervangen. 

Warning: any repairs done are at your own responsibility.

Om het volledige slot te kunnen verwijderen beginnen we eerst met het verwijderen van de cilinder. De cilinder zit met een schroef vast op de kopse kant van het deurslot. Vlak boven de schroef waarmee het slot zelf vastzit. Draai de schroef los en verwijder die in zijn geheel.

Als de sleutel recht in de cilinder zit, krijg je de cilinder niet uit het slot. Dus om de cilinder te verwijderen, draai je de sleutel een kleine beetje links- of rechtsom (afhankelijk van het merk).

Tegelijkertijd trek je aan de cilinder tot hij naar buiten komt. 

Nu de cilinder uit het slot is, kun je proberen of de hij nog vrij kan draaien. Lukt dat, dan hoef je geen nieuwe cilinder te kopen. Lukt dat niet, dan kun je een nieuwe cilinder kopen.

De klink zit meestal vast met een inbusboutje, je maakt het los met de inbussleutel. Het boutje zit maar aan één kant van de deur. Het inbusboutje kan best vast zitten, dan moet je een beetje kracht zetten of het boutje eerst inspuiten met een beetje kruipolie of WD40.

Nu kun je de kruk aan de andere kant van de deur eraf halen. Die kruk zit op een vierkante as. Zit de kruk erg vast, dan tik je voorzichtig met een hamer op de vierkante stalen pen.

Het deurslot zit vast met twee schroeven op de kopse kant van de deur. Draai deze los en je kunt het slot in zijn geheel verwijderen. 

Nu kan het nieuwe slot erin. Dat koop je dus exclusief cilinder. Gewoon in omgekeerde volgorde te werk gaan. Let weer op de stand van de cilinder; steek de sleutel in de cilinder voor je die (terug)plaatst.

 

play video button

De dagschoot van het slot kent twee standen, omdat deuren links- of rechtsdraaiend zijn. Daarvoor druk je met een schroevendraaier een palletje omhoog waarop de schoot naar buiten klikt. Draai deze zo nodig 180 graden om en druk de schoot weer naar binnen! Dit lijkt ingewikkeld maar is heel makkelijk.

And done! What a feeling!

Did you manage to fix it?

1 person preceded you

Yes!

Success!
Share your success!