Opfrissen, opknappen en onderhouden van leer

Follow the steps below and be the first one to repair this item!
Simple
60 minutes
6 steps
From € 10 to € 25

Leer is een natuurlijk materiaal en heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Als je dat niet regelmatig doet, zul je na verloop van tijd zien dat leer dof wordt en kleine scheurtjes begint te vertonen. Dat laatste noemen we craquelé. Gelukkig is daar iets aan te doen. In deze handleiding leggen we je uit hoe je het craquelé kunt verminderen en het leer er weer een stuk strakker uit kunt laten zien. 

In deze handleiding gebruiken we de stoel van een auto. Maar dezelfde stappen kun je ook nemen om een stoel op te knappen. Moeilijk is het niet en het effect is geweldig.

Supply needed

Voor het opknappen en onderhouden van leer gebruiken we een pluisvrije doek, een sponsje, een schuurpad, een zachte borstel en een leder verzorgingsmiddelen van het merk Colourlock.

Warning: any repairs done are at your own responsibility.

We gaan eerst het leer schoonmaken. Hiervoor gebruiken we ‘Leder reiniger mild’ en een spons of borstel. Giet wat van het middel op de spons en breng het aan op het te reinigen stuk leer. Werk altijd van naad tot naad aangezien je anders verschil gaat zien tussen het gereinigde en niet gereinigde deel. Borstel het goed uit en laat 2 uur drogen.

Vervolgens moet het leer ontvet worden met leder reinigingsbenzine. Gebruik hiervoor een pluisvrije doek, sprenkel een beetje reinigingsbenzine op de doek en onvet hiermee het leer. 

Nu gaan we de opstaande randjes van het leer die zich in het craquelé hebben gevormd zachtjes wegschuren met de schuurpad. Doe dit subtiel om geen diepe schuurkrassen te maken in het leer. Blaas en veeg het stof weg met een schone doek.

Nu het leer schoon en glad is kunnen we het gaan kleuren met ‘leder fresh’. Dit is verkrijgbaar in veel verschillende kleurtinten. Zorg ervoor dat je de juiste kleur kiest voor jouw type auto en de kleur van je interieur. 

Breng het middel aan op een sponsje en verdeel het over het leer. Verdeel het goed en streep loos en zorg dat er geen overtollige restjes achterblijven in hoeken en naden.

Als een laagje niet genoeg is om het leer op kleur te krijgen, kun je meerdere lagen aanbrengen. Heb je een laag aangebracht, dan kun je deze laag drogen met behulp van een föhn drogen voor je de volgende laag aanbrengt. 

Laat het geverfde leer een dag uitharden voor je verder gaat met de volgende stap of er op gaat zitten. 

Als de kleurlaag goed is uitgehard moet het nog behandeld worden met ‘leder verzegeling’. Dit zorgt ervoor dat het leer goed beschermd wordt en voorkomt het afgeven van kleur.

Breng het middel aan met een zachte doek en laat het goed drogen. Voor het behoud van het leer zou je deze behandeling elk half jaar moeten herhalen.

Als laatste stap is er nog ‘leder protector’. Ook dit middel verzorgt en beschermd maar voedt tevens het leer en is voorzien van uv filters. Breng het aan met een zachte doek en laat drogen.

Ook hiervoor geld dat een halfjaarlijkse herhaling van deze behandeling de levensduur van het leer ten goede komt.

And done! What a feeling!

Did you manage to fix it?

Yes!

Success!
Share your success!

Too difficult?

We can help at Meublowski. Check our services. More information
Let us know if your repair has been successful, then we'll immediately know how many items we've saved from the garbage. If you can't figure it out or if it's beyond repair, have it repaired by Meublowski or find a smart way to dispose of it.