Schoonmaken warmtewisselaar Bosch/Siemens wasdroger

12 times succesfully repaired
Challenging
60 minutes
5 steps
From € 10 to € 20

Wasdrogers van Bosch of Siemens willen nog weleens storingen vertonen omdat de warmtewisselaar vervuilt raakt. Bijvoorbeeld de melding dat het waterreservoir vol zou zitten, terwijl dat niet het geval is. Nu kun je voor een deel wel bij de warmtewissel komen via de pluizenfilter, maar omdat je er langs deze weg niet echt goed bij kan, krijg je de warmtewisselaar niet echt goed schoon. Een schone pluizenfilter is trouwens ook wel zo veilig. Drogers willen nog wel eens in de brand vliegen omdat de achtergelaten pluizen door de hitte van het apparaat vlam vatten.

In de handleiding leggen we uit hoe je de pluizenfilter echt goed kunt reinigen.

Deze tutorial is van toepassing op meerdere modellen.

Warning: any repairs done are at your own responsibility.

Haal om te beginnen de stekker uit het stopcontact voor je verder klust!

Linksonder aan de voorkant van de droger vind je het onderhoudsluik van de droger. De schanieren zitten aan de onderkant. Let op dat je het luik voorzichtig opent en je een bot voorwerp gebruikt om het luikje te openen als het met je vingers niet lukt. Op de detailfoto zie je hoe het luikje dicht klikt.

Dit komt misschien over als een wat enge stap, maar als je dit voorzichtig doet is er niks aan de hand. Snij met een scherp mes door het plastic van de afdekplaat. Gebruik hiervoor de al aangebracht snij-lijn (zie rode pijlen in de foto). Zorg ervoor dat het mes zo weinig mogelijk uitsteekt zodat er niks beschadigt achter het plaatje. Je hebt minimaal 1 cm ruimte.

Verwijder nu het plaatje, daarachter zie je de warmtewisselaar zitten. 

Maak nu de warmtewisselaar schoon, maar doe dit wel met zorg. De lamellen zijn kwetsbaar, dus gebuikt geen grof gereedschap. Je kunt de losgekomen pluizen uit de ruimte van de warmtewisselaar zuigen met een stofzuiger.

Het bijzondere is dat Bosch/Siemens er wel rekening mee heeft gehouden dat je de warmtewisselaar schoon moet kunnen maken, maar ze hebben de toegang tot warmtewisselaar zo hebben gemaakt dat je deze eerst 'kapot' moet maken. Om vervolgens bij de fabrikant weer een nieuwe afdekplaat te moeten kopen. Ook met de montage van dit nieuwe plaatje is al rekening gehouden.

Naast deze handleiding vind je een link naar een nieuwe afdekplaat.

Het plaatje laat zich eenvoudig monteren door de meegeleverde schroefjes.

And done! What a feeling!

Did you manage to fix it?

12 people preceded you

Yes!

Success!
Share your success!