Vervangen kapotte knoop van een jeans

6 times succesfully repaired
Simple
10 minutes
6 steps
Max € 5

Het kan zomaar gebeuren; plop en daar schiet een knoop van je jeans. Of misschien is de knoop nog wel in orde, maar is het 'plaatje' van de voorkant van de knoop gevallen. En nu? Gelukkig is het echt supereenvoudig en spotgoedkoop om zelf de knoop te vervangen.

Deze handleiding is ook verschenen in Genoeg. Genoeg.nl is een onafhankelijk tijdschrift en internetplatform voor iedereen die meer wil doen met minder.

Wat heb je nodig voor deze reparatie:

  • Een nieuwe (inslag)knoop - zie link naast de reparatiehandleiding om deze online te bestellen.
  • Eventueel een lapje stof voor het geval de oude knoop uitgescheurd is. Daarvoor kun je prima een stevig lapje (jeans)stof nemen die je nog hebt liggen of je koopt er speciale reparatiestof voor.

En verder:

  • Een hamer om de achterkant van de knoop – de pons – vast te zetten aan de knoop.
  • Een houten plankje of balkje om te voorkomen dat je de nieuwe knoop of de ondergrond waarop je werkt beschadigt.
  • Eventueel een kniptang om de oude knoop te verwijderen.
  • Eventueel een naaimachine of naald en draad mocht de oude knoop uitgescheurd zijn.
Warning: any repairs done are at your own responsibility.
play video button

Of blader snel door de stappen hieronder met duidelijke foto's en uitleg. 

Mocht de knoop kapot zijn maar nog wel aan de broek zitten, dan moet je eerst de oude knoop verwijderen. Dat doe je door aan de achterkant met een nijptang de knoop door te knippen. Dat vergt wel even wat kracht, maar met een goeie tang moet dat lukken. Kijk wel uit dat de stof van de broekband niet in de bek van de tang komt, want dan knip je een gat in je broek! Het best kun je de tang achter de knoop zetten zoals op de foto, dan is de kans op beschadigingen het kleinst.

De volgende stap is alleen nodig als de band van de broek, waar de oude knoop, zat uitgescheurd is. Is de band nog in orde, dan kun je meteen door naar volgende stap

Als er sprake is van een heel klein scheurtje dan volstaat het om alleen een stukje stof of reparatieband op de band van de broek te leggen voor je de nieuwe knoop monteert. Is het scheurtje of gat wat groter, dan is het slim om de stof waarmee je het scheurtje gaat repareren vast te maken aan de band van de broek. Dat doe je door de stof vast te naaien aan de band. Dat kan met een naaimachine, maar als je die niet hebt lukt het ook prima met naald en draad.

De achterkant van de nieuwe knoop, waarmee de knoop vast wordt gezet aan de band van de broek heet de 'pons'. Die pons ziet er een beetje uit als een spijker.

Als je gebruik maakt van een stukje repartiestof, leg je deze op de achterkant van de band van de broek waar de knoop moet komen. Vervolgens prik je de pons door de reparatiestof of meteen door het gaatje waar de oude knoop zat.

Tip! Kun je niet goed zien waar de oude knoop heeft gezeten? Doe dan de nieuwe knoop even door het knoopsgat dan weet je beter waar de nieuwe knoop moet komen.

Zet nu aan de voorkant de nieuwe knoop over de pons die inmiddels door de band van de broek steekt.

Leg het plankje op de broek en leg daar de knoop op en sla voorzichtig een paar keer met de hamer op de pons totdat deze helemaal vast zit aan de knoop. Let op, sla dus niet op de knoop zelf, want dan loop je de kans die te beschadigen. En sla ook niet te hard; je kunt beter een paar keer zachtjes slaan dan één keer te hard met het risico dat je de nieuwe knop kapot slaat!

Dat was het al! De nieuwe knoop zit zo vast als een huis en je broek kan weer een tijdje mee!

Tip: Dit type knopen zit ook vaak op (jeans) jassen. Die zijn natuurlijk op precies dezelfde manier te vervangen of repareren.

And done! What a feeling!

Did you manage to fix it?

6 people preceded you

Yes!

Success!
Share your success!